1 Μαρ 2008

Μια φωτογραφία...μια ιστορία







Η Sharbat Gula φωτογραφήθηκε όταν ήταν 12 ετών από το φωτογράφο Steve McCurry, το 1984. Ήταν στο στρατόπεδο προσφύγων Nasir Bagh του Πακιστάν κατά τη διάρκεια του πολέμου ενάντια στη σοβιετική εισβολή. Η φωτογραφία της δημοσιεύθηκε στο εξώφυλλο του National Geographic τον Ιούνιο του 1985 και έγινε ένα από τα διασημότερα του περιοδικού.
Εντούτοις, εκείνη τη στιγμή κανένας δεν ήξερε το όνομα του κοριτσιού.

Ο ίδιος , ο Steve McCurry έκανε έρευνα για την ανεύρεση του κοριτσιού που διήρκεσε 17 χρόνια. Ο φωτογράφος έκανε πολλά ταξίδια στην περιοχή μέχρι και τον Ιανουάριο του 2002, όπου και ανακάλυψε το κορίτσι που ήταν πλέον μια γυναίκα 30 ετών.


Ζούσε σε ένα μακρινό χωριό του Αφγανιστάν, είναι παραδοσιακή γυναίκα pastun, παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών. Είχε επιστρέψει στο Αφγανιστάν το 1992. Κανένας δεν της είχε δείξει τη φωτογραφία μέχρι τότε και δεν ήξερε ότι το πρόσωπό της είχε γίνει διάσημο. Η ταυτότητα της γυναίκας επιβεβαιώθηκε κατά 99,9% με τη βοήθεια μιας τεχνολογίας αναγνώ-ρισης προσώπου του FBI και της σύγκρισης της ίριδας των ματιών.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η φωτογραφία έκανε τον γύρω του κόσμου , εντυπωσίασε όσο καμία άλλη και τυλίχθηκε στο μυστήριο ….τελικά βρέθηκε η κοπέλα …εγώ ένιωσα ανακούφιση ότι τουλάχιστον είναι στη ζωή !.

ΑΝΑΣΑ είπε...

trelolfantasmeni είναι γεμάτα μυστήρια η ζωή !