15 Ιαν 2008

ΑΝΤΡΕΪ ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ


Σμιλεύοντας το χρόνο

Εκδόσεις Νεφέλη Μετάφραση Σεραφείμ Βελέντζας

Σημ. του μεταφραστή"Το βιβλίο "Σμιλεύοντας το χρόνο" του Αντρεϊ Ταρκόφσκι αποτελεί πνευματική αυτοβιογραφία εν τω γίγνεσθαι. Πολυτελή "διαλείμματα" αναγκαστικής αργίας που οδήγησαν τελικά τον ποιητή της νοσταλγίας στην αυτοεξορία ,στην επιλογή της ισόβιας νοσταλγίας ,που έρχεται να στοιχειώσει την ισόβια μοναξιά του καλλιτέχνη και να στενέψει ακόμα περισσότερο τα όρια του κόσμου..."

...έργο του σκηνοθέτη είναι να αναδημιουργεί τη ζωή: την κίνηση της , τις αντιφάσεις της ,τη δύναμη και τις συγκρούσεις της . Καθήκον του είναι να αποκαλύπτει κάθε ιώτα της αλήθειας που είδε, ακόμα και άν δέν την αποδέχονται όλοι. Φυσικά ένας καλλιτέχνης μπορεί να χάσει το δρόμο του, ωστόσο ακόμα και τα λάθη του μπορεί να έχουν ενδιαφέρον ,αρκεί να είναι ειλικρινή, γιατί αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα της εσωτερικής του ζωής, των περιπλανήσεων και του αγώνα στον οποίο τον εξώθησε ο εξωτερικός κόσμος .Άλλωστε κατέχει κανείς ποτέ όλη την αλήθεια ; ...
γράφει ο Ταρκόφσκι

Ο ποιητής - σκηνοθέτης μοιράζεται με μοναδική αμεσότητα και γενναιοδωρία τις σκεψεις του.Πρός ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σεναριογράφους, εραστές του κινηματογράφου.

6 Ιαν 2008

Ραντεβού με τον κύριο Δημήτρη Χόρν




Πολλές φορές σκέφτομαι πως η περιήγηση σ΄αυτό τον μαγικό κόσμο του θεάτρου περιλαμβάνει πολλές κακουχίες, μπερδέματα, παρεξηγήσεις, ανόητες υποψίες για το πού θα "τραβηχτώ", τί θα πάρω , με ποιό τίμημα και άλλα πολλά που σαν δικαιολογίες εμφανίζονται τυχαία στο άπειρο παρόν μου .Είναι όμως και κάποια ραντεβού που δίνουμε με τον εαυτό μας σε τόπους και ανθρώπους που μας κρατούν ακέραιους μπροστά στο μεγαλείο του.Ένα ραντεβού με τον κύριο Δημήτρη Χόρν σου θυμίζει την κληρονομιά ,την ατμόσφαιρά που φέρεις σαν εραστής του χώρου.




"...Δανείστηκε τον ήχο της ζωής να φέρει στην σκηνή.Μιλάει και ακούς την μητέρα σου, τον αδελφό σου, την πρώτη σου αγάπη, ακόμα και τον ίδιο τον εαυτό σου, σε τόσο μυστικές στιγμές, που λές πότε με κρυφάκουγε ο ηθοποιός;..("Σ.Φασουλής"Έλληνές ηθοποιοί της φθαρτής αθηνασίας"-Εκδ.Καστανιώτη)




"...Κάμνοντας όμοια σαν ηθοποιός


που όταν η παράστασις τελειώσει


αλλάζει φορεσιά κι απέρχεται."


(Κ.Π.Καβάφης)

4 Ιαν 2008

ΒΙΒΛΙΑ Προτάσεις









1."Η γλώσσα του σώματος"του Allan & Barbara Pease, Eκδόσεις"Εσοπτρον"

2."Ελληνες ηθοποιοί της φθαρτής αθανασίας"του Θ.Νιάρχου, Εκδόσεις Καστανιώτη

3.Αίνος στους άξιους"της Άννας Συνοδινού, Εκδόσεις Καστανιώτη

4."Κωστής Παλαμάς Αφιέρωμα νέων Γραμμάτων "Εκδόσεις Γκοβόστης

5."Νεφελαι"του Αριστοφάνη, Μετάφραση Παύλος Μάτεσις, Εκδόσεις Καστανιώτη