15 Ιαν 2008

ΑΝΤΡΕΪ ΤΑΡΚΟΦΣΚΙ


Σμιλεύοντας το χρόνο

Εκδόσεις Νεφέλη Μετάφραση Σεραφείμ Βελέντζας

Σημ. του μεταφραστή"Το βιβλίο "Σμιλεύοντας το χρόνο" του Αντρεϊ Ταρκόφσκι αποτελεί πνευματική αυτοβιογραφία εν τω γίγνεσθαι. Πολυτελή "διαλείμματα" αναγκαστικής αργίας που οδήγησαν τελικά τον ποιητή της νοσταλγίας στην αυτοεξορία ,στην επιλογή της ισόβιας νοσταλγίας ,που έρχεται να στοιχειώσει την ισόβια μοναξιά του καλλιτέχνη και να στενέψει ακόμα περισσότερο τα όρια του κόσμου..."

...έργο του σκηνοθέτη είναι να αναδημιουργεί τη ζωή: την κίνηση της , τις αντιφάσεις της ,τη δύναμη και τις συγκρούσεις της . Καθήκον του είναι να αποκαλύπτει κάθε ιώτα της αλήθειας που είδε, ακόμα και άν δέν την αποδέχονται όλοι. Φυσικά ένας καλλιτέχνης μπορεί να χάσει το δρόμο του, ωστόσο ακόμα και τα λάθη του μπορεί να έχουν ενδιαφέρον ,αρκεί να είναι ειλικρινή, γιατί αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα της εσωτερικής του ζωής, των περιπλανήσεων και του αγώνα στον οποίο τον εξώθησε ο εξωτερικός κόσμος .Άλλωστε κατέχει κανείς ποτέ όλη την αλήθεια ; ...
γράφει ο Ταρκόφσκι

Ο ποιητής - σκηνοθέτης μοιράζεται με μοναδική αμεσότητα και γενναιοδωρία τις σκεψεις του.Πρός ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σεναριογράφους, εραστές του κινηματογράφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: