8 Μαΐ 2008

Η δική μου Burma




Είναι και κάποιοι λαοί που δοκιμάζονται . Λαοί περήφανοι, ταπεινοί με καθαρά μάτια .
Ταξίδεψα στην Βιρμανία το 2000. Συνήθως δέν μιλάω για τα ταξίδια μου, ούτε διαδικτυακά, και σε φίλους ακόμα σχεδόν σπάνια..Αυτήν την φορά όμως θέλω να πώ το κάτι μου...
Τότε...οκτώ χρόνια πρίν, με μιά ταξιδιάρα παρέα και δίχως πολύ σκέψη, αλλά σαν πλάκα πετάξαμε με Thai airways απο την Μπανγκόγκ της Ταίλάνδης, με φθηνά εισητήρια προσφοράς , στην Jangoon , την πρωτεύουσα και που για πλάκα πάλι φτάσαμε έως το Mandalay στο πιό ψηλό σημείο του χάρτη εκεί που η ελονοσία θερίζει και σκοτώνει τα παιδιά σαν τις μύγες. Και που εμείς κάναμε εμβόλια απο την Αθήνα, αυτοί όμως δέν δικαιούνται, πρέπει να πληρώσουν...
Μία χώρα πανέμορφη!! Με ιστορία και πολιτισμό. Ένας λαός καθαρός ψυχή τε και σώματι. Και έχω λόγω που λέω ψυχή τε και σώματι . Πιστεύουν στον θεό τους με αυταπάρνηση, ταπεινά και αυτό τους κρατάει καθαρούς και δυνατούς μπροστά στους δυνάστες τους. Καθαρός λαός στο σώμα, με τα πιό υπέροχα μαλλιά που έχω δεί ποτέ σε γυναίκες, γυναίκες που δέν έχουν σαμπουάν αλλά που κάθε πρωί καθαρίζουν τα μαλλιά τους στα ποτάμια και στις λίμνες ψηλά στην Inle lake, με φύκια και σαπούνια φυσικά . Προστατεύοντας το πρόσωπο τους με tanaca , αυτό το φυσικό αντιλιακό που δέν είναι τίποτα άλλο απο ένα μαλακό ορυκτό κίτρινο σαν το χρώμα του τίφου.
Την βίζα την αποκτήσαμε όχι δύσκολα αφού πληρώσαμε αδρά σε σχέση με την αξία του νομίσματος , τους υπευθύνους της πρεσβείας στην Ταϊλάνδη και που συνεχίσαμε να πληρώνουμε όπου συνατούσαμε αστυνομικό, υπάλληλο τράπεζας ή ακόμα και ενστολο εντεταλμένο της χούντας .
Οι Βιρμανοί ζούν σε μια δική τους φυλακή και η φετινή εξέγερση για εμάς τους δυτικούς φαντάζει κάτι συνηθισμένο , αλλά αυτό που έκαναν οι άνθρωποι που εγώ συνάντησα είναι ότι πιο επαναστατικό , ότι πιο ηρωικό έχω ακούσει ! Μου θύμισε την Μάχη της Κρήτης, ή την Έξοδο του Μεσολλογγίου. Και μόνο με κάτι απο αυτά μπορεί να συγκριθεί. Χρόνια και χρόνια κυβερνήσεις, το ίδιο το ΝΑΤΟ την χούντα στην Βιρμανία δέν μπορεί να την κουνήσει. Η χώρα που εγώ γνώρισα , στις συνθήκες στις οποίες ζούν είτε οι βουδιστές μοναχοί , είτε ο χωριάτης, είτε ο κάτοικος του Mandalay, της Jangoon ή της Bagan , είναι τιμή τους και μόνο που προσπάθησαν να αντισταθούν ...κάποια στιγμή θα τα καταφέρουν .
Τώρα δοκιμάζονται και πάλι ...πολύ σκληρά...πρέπει η σκέψη των λαών να είναι μαζί τους. Η χουντικοί στρατιωτικοί μονάρχες που τους κυβερνούν δέν δέχονται ούτε κάν βοήθεια απο την Ευρώπη, μέχρι χθές τουλάχιστον , θα δούμε... Μια ματιά στο διαδίκτυο και θα δείτε τις εικόνες που εγώ δέν θέλω να δημοσιέυσω ...απο γούστο και μόνο, δέν χρειάζεται.
καληνύχτα

30 σχόλια:

τo τέρας της «αμάθειας» είπε...

Πέρασα για μια καλημέρα συγχωριανάκι :)

Για τα ταξίδια σου να μιλάς...!

ΑΝΑΣΑ είπε...

Καλημέρα και σε σένα "αμάθεια"

sourial είπε...

ετσι ειναι δυστηχως.Υπαρχει δυο κοσμοι στον πλανητη σημερα.Ο σημερινος κοσμος οπως συνηθιζουμε να λεμε την δυτικη ευμαρια και ο τριτος οπως συνηθιζουμε να λεμε την εξαθλιωση που εχει δημιουργησει η ευμαρια για να συντηρειται.

ΑΝΑΣΑ είπε...

Οι περισσότεροι άνθρωποι sourial είναι στον τρίτο κόσμο και η πραγματικότητα για αυτούς είναι καθημερινότητα. Εμείς είμαστε οι λίγοι... Δέν γνωρίζουν την δική μας τύχη, δέν γνωρίζουν πολλοί κάν τα δεδομένα μας. Το να έχουμε εμείς νερό , το απλούστατο , το να ανοίγουμε μια βρύση σπίτι μας , γι πολλούς είναι όπως για μας το σούπερ i pod ή το ιδιωτικό ελικόπτερο ... Το 20% και παραπάνω του πληθυσμού της γής περπατάει 15 χιλιόμετρα την ημέρα για να βρεί νερό.
Εμείς βέβαια , μέγάλη μας σκασίλα...καταφέραμε να τα έχουμε και μπράβο μας αλλά η στάση μας είναι εκ του ασφαλούς...Το πολύ πολύ να αναπτύξουμε μιά ιδεολογία...that's it.

ΑΝΑΣΑ είπε...

H Burma είναι μία χώρα που η ιστορία θα γράψει αρκετά.

Βάσσια είπε...

Καλησπέρα.

Μπράβο ανάσα για την ανάρτηση.
Είναι σημαντικό να μαθαίνουμε γι αυτήν τη μακρινή χώρα από ανθρώπους που έχουν δει με τα μάτια τους, τις αιτίες των αγώνων τους.

Να τα καταφέρουν.

sourial είπε...

δεν διαφωνω με οσα λες , το αντιθετο

ΑΝΑΣΑ είπε...

sourial ,είναι σαφές πως δέν λές αντίθετα πράγματα και πως μιλάμε σε κοινούς τόπους. Σ ευχαριστώ για την ειλικρίνεια και την καθαρότητα σου . Είσαι φίλος του ημερολογίου μου
να μαστε καλά

καλώς την vassia, να περνάς καμμιά βόλτα και απο δώ

Ο άλλος είπε...

Υπάρχουν δεκάδες τέτοιες χώρες. Είναι ο κανόνας. Ο γνωστός μας αναπτυγμένος κόσμος είναι η εξαίρεση, μια νησίδα ανάμεσα στη δυστυχία, την πείνα, τη μαλάρια,τον κίτρινο πυρετό...Μας βολεύει να νομίζουμε πως είμαστε εμείς ο κανόνας.
Σε αυτές τις χώρες λοιπόν που ευδοκιμούν οι στατιστικές της εξαθλίωσης και δυστυχούν οι άνθρωποι, οι υπερασπιστές της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων, δεν είδαν κανέναν άξονα του κακού. Δε απείλησαν με έξυπνες βόμβες στο όνομα των δικαιωμάτων.
Η υποκρισία μας ζέχνει σαν τα σκουπίδια που πετάμε χορτάτοι. Ναι αυτά που θα μπορούσαν να θρέψουν όσους πεινάνε

b|a|s|n\i/a είπε...

δεν έχει πολλά να πεις κανείς, βλέποντας τις εικόνες αυτές. ίσως να νοιώσει τυχερός που δεν γεννήθηκε εκεί. ίσως αδύναμος που αισθάνεται πολύ μικρός να αλλάξει κάτι στις ανισότητες του πλανήτη.
καλό βράδυ

Παράξενος Ελκυστής είπε...

Η δική μου εμπειρία από τη Βιρμανία σταμάτησε στην πρόθεση. Είχαμε πει να αποφασίζαμε επί τόπου. Μόλις όμως φτάσαμε στα σύνορα με την Ταϋλάνδη και είδαμε τους πάνοπλους φρουρούς που εμένα προσωπικά μου θύμισε τα Κατεχόμενα επηρεασμένοι κι από διάφορες ιστορίες για εξαφανίσεις τουριστών γυρίσαμε πίσω.
Είναι κρίμα πάντως για αυτή τη χώρα που μέχρι τη δεκαετία του '60 ήταν από τις πιο εύρωστες της Ασίας.
Γιατί να μη μιλάς για τα ταξίδια σου; Υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να ακούς κάποιον να μιλά για μέρη εξωτικά και άπιαστα όνειρα;

ΑΝΑΣΑ είπε...

παράξενε ελκυστή...thanks για την στάση.
Σιγά σιγά θα πούμε και για ...άλλα ταξίδια
να σαι καλά ..

ΑΝΑΣΑ είπε...

παράξενε ελκυστή...I love your music

ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ είπε...

Εκανα μια περιήγησή στη σελίδα και ομολογώ με άφησε κατάπληκτο!!!
Εξαιρετική δουλειά...Ζυγιάζεις και αγγίζεις ψηλές κορφές με μοναδικό τρόπο.. Αγγίζεις τα μύχια της ψυχής μας...Θαυμαστής σου !!

Νικόλας Παπανικολόπουλος είπε...

Ανάσα, όνομα και πράμα, σ΄ευχαριστώ! Γιατί με την επίσκεψή σου, μπόρεσα να βρω αυτήν τη μικρή όαση... :))

narrenschiff είπε...

Αν και υπάρχει γενικά άπνοια...Ανάσα έχεις το καλύτερο Blogi..μπράβο..μαρέσεις..αυτά.

ΑΝΑΣΑ είπε...

περίπλουσ,
ανεμοσκορπήσματα,
narrenschiff

ευχαριστώ ...δέν νιώθω μόνη...
και τα δικά σας ημερολόγια μου αρέσουν πάρα πολύ
είστε συνταξιδιώτες μου

ILIAS είπε...

Καλησπέρα και καλή εβδομάδα Ανάσα, κόρη του γυαλού, συντοπίτισσα! Ναι και 'γω από κια είμαι ωρέ.
Χαίρομαι πραγματικά που βρήκα άλλη μια ευαίσθητη ψυχή...
Υπέροχο το blog σου

Καλή εβδομάδα, θα τα λέμε εφ'εξής, όποτε βολτάρω θα περνώ.

Νά'σαι γερή, δυνατή, και πάντα καλά

ΑΝΑΣΑ είπε...

Γειά σου σύντεκνε ektorακη

Άστρια είπε...

Πολύ ωραία ανάρτηση.
Άν και είναι ένα χαστούκι, μια γροθιά στο στομάχι, για όσα συμβαίνουν γύρω μας, είναι και μία ΑΝΆΣΑ, ότι υπάρχουν άνθρωποι ακόμα που νοιάζονται. Το κακό είναι ότι δεν είναι αυτοί οι "δυνατοί".
Έριξα μια ματιά και σε άλλες αναρτήσεις σου, πολύ καλές επιλογές θεμάτων.
Καλό βράδυ

Βάσσια είπε...

Διάβαζα σήμερα στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" τι είπε ο εξόριστος Πρωθυπουργός της Βιρμανίας

«Στην καρδιά είμαστε ένα. Θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι όπως εσείς. Ζητώ από τον ελληνικό λαό, που έχει αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις, να μας βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο να πραγματοποιήσουμε το όνειρό μας» μας είπε σε τηλεφωνική συνομιλία ο εξόριστος Βιρμανός εκλεγμένος πρωθυπουργός, Σέιν Γουίν, αναφερόμενος στην προσπάθεια του ίδιου και στον αγώνα του λαού της χώρας του για επιβίωση και ανατροπή του χουντικού καθεστώτος."

(τους σκεφτόμαστε, αν αυτό είναι έστω κάτι)
Καλησπέρα

ΑΝΑΣΑ είπε...

Γειά σου vasia . Ο συγκεκριμένος πολιτικό και η γυναίκα του είναι ήρωες στην Βιρμανία. Υπάρχουν και αυτοί οι πολιτικοί το 2008 κάπου στον κόσμο ...Είναι συγκινητικό και ιστορικό ντοκουμέντο αυτή και τόσες άλλες προσπάθειες.
Σε ευχαριστώ που αναφέρθηκες σε αυτό .

Roadartist είπε...

Δυστυχως..περιγραφεις τη σημερινη πραγματικοτητα.. :( μακαρι να μην ηταν ετσι ο κοσμος μας..

ΑΝΑΣΑ είπε...

roadartist γειά χαρα - εμείς ...οι έλληνες είμασταν και είμαστε στον παράδεισο...με καλούς σπουδαίους παππούδες που τα παν όλα και φρόντισαν για όλα

Ανώνυμος είπε...

η ανάσα σου αφυπνίζει τις ναρκωμένες συνειδήσεις

ΑΝΑΣΑ είπε...

Ηλιογράφε....θα ρθω στην γειτονιά σου να δώ πώς γράφεις τον ήλιο

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα, διαβάζω αυτές τις μέρες πολλά γι αυτή την χώρα και την χούντα της καθώς και για την καταστροφή που τους βρήκε , την άρνηση των στρατιωτικών να δεχτούν βοήθεια σε φάρμακα , νερό , ρουχισμό κα αγαθά πρώτης ανάγκης για τον λαό τους και αναρωτιέμαι …ποιος ανέβασε και συγκρατεί εκεί αυτή τη χούντα , αυτό το καθεστώς?
Δεν μπορεί ή δεν θέλει το ΝΑΤΟ και η ΗΠΑ να τους κατεβάσουν γιατί απλά τους εξυπηρετεί ακόμα η παρουσία τους? Όπως τόσες και τόσες άλλες χούντες σε άλλες χώρες που αφού δεν τις χρειάστηκαν πλέον τις έριξαν !

Εύχομαι απλά τα καλύτερα για τους απλούς πολίτες που δοκιμάζονται πολύ τέτοιες μέρες.

ΑΝΑΣΑ είπε...

Γειά σου trelofantasmeni.Λογική η σκέψη σου για μάς εδώ στις γειτονιές της Δύσης ...δύσκολη για κάποιους άλλους στην Ανατολή. Ο κόσμος πάντα θα δοκιμάζεται, θα πολεμά...για την σωτηρία

Theoprovlitos είπε...

Το όνειρό μου ήταν πάντα να πάω στην Βιρμανια. ϊσως γιατι εχω στο σπίτι ένα παλιό κέντημα Burma στον τοίχο αγορασμενο από παλαιοπωλείο στη Bangkok.

Δεν κανω το συνηγορο του διαβολου, αλλα εισαι τυχερη που ειδες τη Βιρμανια επί χούντας. Διότι έτσι και πέσει, η λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης θα την κανει και αυτη Μπανγκοκ, με αρσενικες και θηλυκες πορνες να ψαρεύουν τουριστες στου δρομους μέσα σε ενα απεριγραπτο συννεφο καυσαερίου καθ οδον προς τα McDonalds.

Αρκούρης είπε...

να μιλάς για τα ταξίδια σου. Για τα ταξίδια σου, να μιλάς! Είναι η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε με τα λεφτά μας. Και δεν το λέω λόγω επαγγέλματος. Το λέω γιατί αυτά που παίρνουμε από ένα ταξίδι, δε μπορεί κανείς και ποτέ να μας τα πάρει.

Όσο για τη Μπούρμα, τι να πει κανείς?... Τυχερή που την επισκέφτηκες και άτυχοι που μένουν εκεί. Αλλά συνάμα και δυνατοί, πολύ δυνατοί ανθρώποι. Που θα πάει, θα'ρθει άσπρη μέρα και γι'αυτούς!