30 Δεκ 2007

Η Αρπαγή της Ευρώπης







47ο Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης


Ένα γλυπτό 5 τόνων κατασκευάζεται στον Άγιο Νικόλαο και μεταφέρεται από την Κρήτη στη Γαλλία. Σε μια άλλη Ελληνική πόλη, μια μάνα παρακαλεί να της επιστρέψουν το πτώμα του γιου της.

Σκηνοθεσία -Σενάριο: Άγγελος Σπάρταλης
Παραγωγή : Wish you luck Film productions

Παίζουν : Μαριάνθη Μενεγάκη , Ρίτα Μαρνέλλου
Αφηγητής (φιλική συμμ.): Νίκος Κούνδουρος

Σημείωμα σκηνοθέτη : "...Όλα τα πράγματα, για ένα πτώμα γίνονται. Και για το κεφάλι ενός αγάλματος γίνονται πράγματα. Μέχρι εκεί. Δεν αποδέχομαι κανένα γενετικό ή γεωγραφικό ορισμό του Έλληνα. Ο Έλληνας κατάγεται από τον πολιτισμό του. Όσοι από εσάς επαναλαμβάνετε τις ύβρεις που περιγράφονται στην Αντιγόνη είστε Ανέντιμοι άνθρωποι. Αυτό είστε. Και μετά, όσοι από εσάς απορείτε γιατί τιμωρήστε με τις ίδιες ακριβώς τιμωρίες που κι αυτές περιγράφονται από τον Σοφοκλή, είστε Αγράμματοι άνθρωποι. Αυτό είστε. Ούτε Έλληνες είστε ούτε Ευρωπαίοι μπορείτε να ονομάζεστε. Σε τι χρησιμεύετε κύριοι εσείς που δεν μπορείτε να βρείτε το πτώμα ενός παιδιού να το δώσετε πίσω στη μάνα του?"

29 Δεκ 2007

ΤΟ ΜΗΛΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΟΥ


48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
"Κάποτε, κάπου, ο ήλιος, για μια στιγμή, για ένα μοναδικό δευτερόλεπτο σβήνει, όχι γιατί συμβαίνει μία αναμενόμενη έκλειψη αλλά έτσι, απλά, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο, όπως σβήνει μια λάμπα στο δωμάτιο. Αμέσως μετά, ο ήλιος ανάβει και πάλι, όπως ανάβει μια λάμπα στο δωμάτιο. Οι ήρωες, άνθρωποι ελλιπείς και τσακισμένοι, δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτήν την κατάργηση της βεβαιότητας -της κάθε βεβαιότητας- και καταρρέουν στο βάρος της ευθύνης τους."
Σενάριο-Σκηνοθεσία:Άγγελος Σπάρταλης
Παίζουν : Ισίδωρος Σταμούλης ,Κωσμάς Χειράκης, Γιώργος Ακσεχερλίδης, Μαριάνθη Μενεγάκη
Παραγωγή : Wish you luck Film Productions